Tameshi Wara
Breken
Tamesi-wara, oftewel breken, is een van de meest geliefde onderdelen van het publiek bij een demonstratie. Velen verbazen zich en waarderen het, anderen, veelal de fysiek wat sterkeren, denken "dat kan ik ook". Dat laatste is niet onmogelijk. Aan het breken van steen, hout of ijs komt weinig hocus spocus te pas. Wat men u ook wijs maakt, het materiaal gaat stuk door de kracht die er op wordt uitgeoefend. In die zin zal een sterke man, die bij een demonstratie iemand een of twee plankjes ziet breken en zegt "dat kan ik ook" ongetwijfeld gelijk hebben.
Waarom is het onderdeel breken dan toch een examen-eis binnen het karate? We zijn niet allemaal sterke mannen en uiteindelijk kan ook een klein meisje na de juiste training diezelfde een of twee plankjes breken, en die sterke man wellicht vier ijsblokken. Breken wordt gedaan door gebruik van de juiste techniek. Techniek die er op gericht is om op het juiste moment op de juiste plek zoveel mogelijk kracht te concentreren. Naast pure fysieke kracht zijn daarbij een tweetal factoren als essentieel aan te wijzen.
Allereerst dien het raakvlak te worden beperkt. Zo wordt er bij het stoten slechts geraakt met de voorste twee knokkels, en niet met de gehele vuist. Om het principe te begrijpen, denkt u maar eens aan een pijl en boog. U schiet een pijl naar een boom en de spitse punt blijft in de stam steken. Indien u nu een afgeplatte pijl neemt, raakt deze de boom wel, maar blijkt er nog geen deukje in de stam te zitten. Blijkbaar werkt het beter om de kracht die er is te beperken tot een klein raakoppervlak.
Het voorbeeld van pijl geeft gelijk al de tweede factor aan die van groot belang is, de snelheid. Snelheid creëert kracht. Hoe meer vaart uw stoot of schop heeft, hoe meer kracht u op het te breken object uitoefent.
Zo nu en dan worden er lessen gegeven die specifiek gericht zijn op breken. Natuurlijk bent u eigenlijk altijd bezig met het verbeteren van uw mogelijkheden in deze, aangezien in elke training het verbeteren van uw techniek, noch krachtiger, noch sneller terugkomt. Maar het breken van hout, steen etc. blijft toch altijd spannend (Uw tegenstander wijkt niet vanzelf), vandaar dat in lessen wordt geoefend op de juiste stand, houding etc. Pas tijdens de hogere examens is het kunnen breken met verschillende technieken een onverplicht onderdeel. Toch wordt vaak ook bij de lagere examens een breektest gedaan. Aan uw breek-niveau kan men namelijk ontwikkeling van uw techniek, kracht en snelheid zien.